Wat is een SPA

hydrotherapy1SPA staat voor Sanus Per Aquam/Sanitas Per Aqua, ofwel gezond door water. Het kuren grijpt terug op een eeuwenoude traditie. Vondsten in de archeologie duiden erop dat de mens al lang geleden verlichting zocht in thermen. Met name de Grieken en Romeinen maakten al in de jaren 2500 v.Chr. gebruik van kuuroorden, mede doordat de Romeinse keizer Nero de uitspraak ‘Sanitas Per Aqua’ deed.

In diezelfde tijd geloofden de Romeinen ook sterk in een andere uitspraak ‘Sana in corpore Sano’, dit wil zeggen; een gezonde geest in een gezond lichaam. Oorspronkelijk bezocht men thermen om medische redenen, later groeide de thermen uit tot sociale ontmoetingsplaats waar gemeenschappelijk werd gebaad en waar masseurs en schoonheidsspecialisten zich ontfermden over het welzijn van hun klant. Verspreid over vele duizenden jaren heeft het kuren zich ontwikkeld tot het kuren van nu.

Kuuroorden zijn niet alleen centra voor het verkrijgen van een goede gezondheid, maar ook voor het behoud van gezondheid, schoonheid en van geestelijke ontspanning. De locaties worden daarbij vaak aangeduid met spa. In Europa is een aantal wellness-gidslanden, o.a. Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. In de spa’s van deze landen is de basis gelegd voor preventieve gezondheidszorg, waarbij de preventieve en curatieve werking van diverse behandelingsmethoden door zorgverzekeraars (deels) vergoed worden.

Belangrijkste typen Spa

Day spa’s bieden behalve dagprogramma’s ook uur-tot-uur behandelingen, zoals massages. Ze zijn zowel als onafhankelijke instellingen te vinden als in de vorm van een onderdeel van een hotel, winkelcentrum of vliegveld.

City hotel of urban spa’s zijn gelegen in de stedelijke hotels. Zij bieden ook de faciliteiten van een hotel, zoals een restaurant. Sommige van deze spa’s  bieden deze faciliteiten alleen aan de gasten aan, terwijl anderen ook voor niet-hotelgasten geopend zijn.

Club spa’s zijn faciliteiten met als primair doel fitness, maar daarnaast ook een variatie van professionele behandelingen.

Resort/hotel spa’s zijn vakantieoorden die behalve over Wellness ook over andere recreatieve activiteiten beschikken, zoals golf of watersport. De spa biedt ook entertainment aan voor de gasten.

Mineral springs spa’s bieden een aanbod van hydrotherapie door gebruik van mineraal-, thermaal- of zeewater.

Medical spa’s hebben de nadruk op preventieve gezondheidsproblemen of cosmetische behandelingen en schoonheid.

© LivingWell