De betekenis van wellness

Wellness is een samenvoeging van ‘wellbeing’- je goed voelen – en van ‘fitness’- actief bezig zijn met je lichaam. Letterlijk vertaald betekent het Engelse woord wellness niets meer of minder dan gezondheid. In goed Nederlands heeft het alles te maken met welbevinden. Wellness is dus hét verzamelbegrip waaronder we alles scharen wat ons welzijn positief kan beïnvloeden. Van lichaamsverzorging tot balans tussen lichaam en geest, van voeding tot spiritualiteit, van wonen tot reizen; alles is tegenwoordig wellness

De betekenis van SPA

SPA staat voor Sanus Per Aquam/Sanitas Per Aqua, ofwel gezond door water. Het kuren grijpt terug op een eeuwenoude traditie. Vondsten in de archeologie duiden erop dat de mens al lang geleden verlichting zocht in thermen. Met name de Grieken en Romeinen maakten al in de jaren 2500 v.Chr. gebruik van kuuroorden, mede doordat de Romeinse keizer Nero de uitspraak ‘Sanitas Per Aqua’ deed. In diezelfde tijd geloofden de Romeinen ook sterk in een andere uitspraak ‘Sana in corpore Sano’, dit wil zeggen; een gezonde geest in een gezond lichaam. Die uitspraak kunnen wij tegenwoordig niet meer garanderen; wel is het duidelijk dat uiterlijk en een goede gezondheid in bijzonder nauw verband met elkaar kunnen staan.

Oorspronkelijk bezocht men thermen om medische redenen, en later groeide de thermen uit tot sociale ontmoetingsplaats waar gemeenschappelijk werd gebaad en waar masseurs en schoonheidsspecialisten zich ontfermden over het welzijn van hun klant.

Verspreid over vele duizenden jaren heeft het kuren zich ontwikkeld tot het kuren van nu. Met de komst van beautycentra kreeg het kuren een preventieve functie. Kuuroorden zijn niet alleen centra voor het verkrijgen van een goede gezondheid, maar ook voor het behoud van gezondheid, schoonheid en van geestelijke ontspanning.

Eigenlijk is een Spa een uitgebreid beautycentrum met faciliteiten gericht op relaxen, anti-stress, verzorging en wellbeing. Een SPA richt zich op zowel vrouwen als mannen.

Binnen de term wellness zijn diverse categorieën aan te wijzen. De locaties worden daarbij vaak aangeduid met spa. Omdat de trend vanuit de Verenigde Staten komt, worden ook in Nederland de Engelse termen gebruikt. Tussen de volgende categorieën wordt onderscheid gemaakt:

  • City hotel of urban spa’s zijn gelegen in de stedelijke hotels. Zij bieden ook de faciliteiten van een hotel, zoals een restaurant. Sommige van deze spa’s bieden deze faciliteiten alleen aan de gasten aan, terwijl andere ook voor niet-hotelgasten geopend zijn.
  • Club spa’s zijn faciliteiten met als primair doel fitness, maar daarnaast ook een variatie van professionele behandelingen.
  • Cruise spa’s bevinden zich aan boord van een cruise ship, waar spa-faciliteiten, fitness en bijpassende keuken aangeboden worden.
  • Day spa’s bieden behalve dagprogramma’s ook uur-tot-uur behandelingen, zoals massages. Ze zijn zowel als onafhankelijke instellingen te vinden als in de vorm van een onderdeel van een hotel, winkelcentrum of vliegveld.
  • Destination spa’s zijn gelegenheden waar gasten puur voor hun gezondheid komen, meestal voor een paar dagen of langer. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een all-inclusive programma.
  • Medical spa’s hebben de nadruk op preventieve gezondheidsproblemen of cosmetische behandelingen en schoonheid.
  • Mineral springs spa’s bieden een aanbod van hydrotherapie door gebruik van mineraal-, thermaal- of zeewater.
  • Resort/hotel spa’s zijn vakantieoorden die behalve over wellness ook over andere recreatieve activiteiten beschikken, zoals golf of watersport. De spa biedt ook entertainment aan voor de gasten.

Er zijn twee hoofdtypen gasten te beschrijven voor de wellnessfaciliteiten; gezonde gasten en gezondheidsgasten. De eerste groep komt vooral voor de ontspanning naar de wellnessfaciliteiten. De gezondheidsgast heeft de wellnessfaciliteiten vooral nodig om de gezondheid te bevorderen. Je kunt daarbij denken aan kuren, als aanvulling op fysiotherapie en dergelijke, maar ook aan verder herstellen van eerdere (medische) behandelingen.

Welk type gasten je vooral in hotels ziet, hangt sterk af van de specialisatie en ligging van het hotel. Meestal kan men daar toch de gezonde gasten verwachten. Maar ook de gezondheidsgast is denkbaar, zij het dan vooral in combinatie met bijvoorbeeld een verzorgings- of ziekenhuis.

Dat leidt tot bijzondere samenwerkingsverbanden, waar absoluut een markt voor is. Bijvoorbeeld Duitsland, waar dat al van oudsher behoorlijk opgeld doet. We hebben het dan over de traditionele kuuroorden. Die worden langzamerhand vervangen door wellness getinte bedrijven, waarbij de doelstelling niet wezenlijk hoeft af te wijken.

 

© LivingWell